V roce 2022 jsem chtěl vyrobit vícevrstevnatý tramín. Je to metoda, při které se část vína nechá ležet v nerezovém tanku a minimální přístupem kyslíku a vznikne tak lehké a svěží víno s primární aromatikou. Druhá část se dá do dřevěného sudu a víno v něm krásně dýchá, natáhne si část taninů ze dřeva a získá krásnou lekce dřevěnou sekundární aromatiku.
To je teorie. Prakticky to vypadalo tak, že část zrající v nerezovém tanku byla připravená, ale část v dřevěném sudu potřebovala ještě spoustu času na správné zakomponování dřeba do vína. Nezbývalo nic jiného, než udělat meziročníkový blend a do tramínu 2022, který ležel rok a půl v dřevěném sudu, přidat lehký, ovocný a svěží tramín z roku 2023.
Nedokázal jsem se rozhodnout, který ročník tramínu je ve výsledném víně dominantnější, a proto jsem přiznal oba ročníky. Posuď sám.