Nákupní košík

 x 
Košík - 0 Kč

Košík

košík je prázdný

Sauvignon 2021

Všichni známe ty dva typy saviňonů. Kopřivový (pyraziny) nebo černý rybíz (thioly). Kdysi jsem si řekl, že udělám oba dva. Volbou ideálních poloh, výběrem ušlechtilé kvasinky, přísným řízením alkoholové fermentace a zodpovědným školením vína se mi to povedlo. Ale vlastně mě to vůbec nenadchlo. Vše bylo správně a přesto mi přišlo, že vínu cosi chybí. Že je možná řízené a ovlivněné až příliš moc - sterilně. Když se mi konečně podařilo najít si k sauvignonu cestu a naučit se s ním pracovat, vinohrady se musely vyklučit. Tohle je teda asi poslední savoš, který na nějakou dobu budu mít.

Vyrobil jsem ho jako kombinaci obou typů aromatických profilů, tedy i pyraziny i thioly. Docílil jsem toho tím, že jsem část hroznů posbíral už na začátku vinobraní a zbytek až na konci vinobraní. Vznikla tak dvě rozdílná vína, která jsem po pár měsících smíchal a finišoval je dohromady. Tušil jsem, že má víno velký potenciál, proto jsem ho téměř neprodával a jen si ho tak pomalu odpíjel. A potvrdilo se. Dneska je z toho krásně voňavý sauvignon (kde už teda převládá hlavně ten rybíz). A hlavně, to, co cítíš na nose, pak cítíš i v chuti. Proto potřeboval chvilku poležet v archivu.

Dneska v nejlepší kondici. Já tohle teď piju hodně často.

Analytika:
  • suché
  • objem: 75cl
  • alkohol: 12,0 % obj.
  • zbytkový cukr: 2,3 g/l
  • kyseliny: 5,8 g/l

250 Kč

CEVIN