Všichni známe ty dva typy saviňonů. Kopřivový (pyraziny) nebo černý rybíz (thioly). Kdysi jsem si řekl, že udělám oba dva. Volbou ideálních poloh, výběrem ušlechtilé kvasinky, přísným řízením alkoholové fermentace a zodpovědným školením vína se mi to povedlo. Ale vlastně mě to vůbec nenadchlo. Vše bylo správně a přesto mi přišlo, že vínu cosi chybí. Že je možná řízené a ovlivněné až příliš moc - sterilně. Když se mi konečně podařilo najít si k sauvignonu cestu a naučit se s ním pracovat, vinohrady se musely vyklučit. Tohle je teda asi poslední savoš, který na nějakou dobu budu mít.
Vyrobil jsem ho jako kombinaci obou typů aromatických profilů, tedy i pyraziny i thioly. Docílil jsem toho tím, že jsem část hroznů posbíral už na začátku vinobraní a zbytek až na konci vinobraní. Vznikla tak dvě rozdílná vína, která jsem po pár měsících smíchal a finišoval je dohromady. Tušil jsem, že má víno velký potenciál, proto jsem ho téměř neprodával a jen si ho tak pomalu odpíjel. A potvrdilo se. Dneska je z toho krásně voňavý sauvignon (kde už teda převládá hlavně ten rybíz). A hlavně, to, co cítíš na nose, pak cítíš i v chuti. Proto potřeboval chvilku poležet v archivu.
Dneska v nejlepší kondici. Já tohle teď piju hodně často.