Dva roky na sudu - konečně! Jestli něco červená vína z Moravy potřebují, tak je to čas. A nejlépe v dřevěném sudu, protože dýchá. Víno nám v dřevě leželo vždycky, ale žízeň byla tak velká, že se většinou do léta vypilo. Nebo minimálně muselo ze sudů do lahví, aby uvolnilo místo pro další ročník.
Ročník 2019 byl ale tak krásný, že by byla škoda vše vypít hned. Proto jsem vypil jen půlku a druhou půlku schoval do nových dubových sudů, kde si ještě dalších 8 měsíců poležel. Tím získal krásnou aromatiku dřeva, která v něm ale nedominuje. Spíše ho jen doplňuje. Přitom si ale víno zachovalo svěží a lahodnou kyselinu. Díky taninům ze dřeva nešel do vína téměř žádný oxid siřičitý, jen existenční minimum. Nakonec bylo nalahvováno jen tak, bez filtrace.
Abych této první dvouleté frankovce dodal punc pro mě něčeho výjimečného a nového, dostala slušivý kabátek a kvalitní celokorkový špunt. Díky tomu má, věřím, slušný potenciál, aby si v lahvích poležela a ještě více vyzrála. Pro tebe samozřejmě na pití hned, ale z nalahvovaných 400 kusů šla půlka rovnou do archivu a vypijeme ji spolu až za 3 roky.