Víš, jaké jsou 4 roční období vinaře? Jaro, léto, burčák, zima.
Na podzim totiž probíhá vinobraní, které bývá náročné, zásadní, strastiplné. Odměnou vinaři za tuhle dřinu je burčák. Tedy částečně zkvašený hroznový mošt.
Jak to udělat, abych si mohl burčák vychutnat kdykoli? Zkusil jsem různé experimenty, jako třeba zamražování, ale nikdy nedopadly dobře.
V roce 2019 jsem si chtěl udělat hroznový mošt do petek. Jen tak pro mě a pro děti. Na vinobraní jsem zahřál mošt na 70 stupňů, abych ho pasterizoval, ale po nalití se petka docela protáhla. Musel jsem počkat, až teplota klesne a plast to vydrží. Během vinobraní je ale ve vzduchu hrozně kvasinek, nasedaly mi tam a mošt začal kvasit. Láhve ve sklepě bouchly a děti se mi po těm trochu motaly.
A tehdy přišlo to zásadní uvědomění: vždyť já si můžu burčák vyrobit kdykoli! Stačí do moštu přidat trochu kvasinek a voilá, za 5 dnů mám burčák!
Samozřejmě se to pije i jako čistý hroznový mošt. Rozhodnutí je na tobě, jestli kvasinky přidáš, nebo ne.