Často chodím do hor a pořád se tam pije jen pivo. Napadlo mě, jak mezi skály dostat taky víno, protože dobře zvládnutý výstup si zaslouží na vrcholu pořádně oslavit. Vínem s bublinkama! I když chodíš na skialpech, běžkách či jen tak na horské túře, určitě oceníš plechovku o objemu 0,25l – ideální míra osvěžení. Na prázdnou plechovku dupneš a v batohu ti na zpáteční cestě nezabere žádné místo.
Barvu to má jako energeťák, chutná to jako energeťák, ale řidičům nedoporučuji. Přece jen má 11,5 % alkoholu.
Do plechovky jsem ale nechtěl dát jen tak obyčejné víno, které mám taky v lahvích. Tahle věc se pije ideálně přímo z plechovky a pekelně vychlazená. Chtěl jsem teda, aby mělo takové víno výraznou aromatiku, vysokou barvu a ještě, aby vzadu na jazyku lechtala jakási hořkost, která připomíná lehká ovocná piva.
Výroba trvá dlouho - 2 roky. V prvním roce připravím hotové víno a když přijde další vinobraní a posbírám hrozny pálavy, udělám takzvaný samotok. Hrozny se nelisují a šťáva odteče sama, ale hromada moštu zůstane v pomletých hroznech. Do toho potom přidám hotové víno a v podstatě okamžitě se zvedne zbytkový cukr (díky šťávě z pálavy) a klesne alkohol. Pak už nechám přírodu, ať dělá, co umí nejlépe. Víno se díky cukru z pálavy znovu rozkvasí, ale kvasí i se slupkama, ze kterých získá krásnou naoranžovělou barvu. Díky hromadě peciček víno získá požadovanou tříslovinu a hořkost.
Analytika:
- polosuché a jemně perlivé
- objem: 25cl
- alkohol: 11,5 % obj.
- zbytkový cukr: 10,4 g/l
- kyseliny: 6,6 g/l
Balení obsahuje 2ks!