Morávku mám jen na jedné poloze, a ta je orientovaná spíš na severozápad. Tím je předurčena na výrobu růžového nebo lehkého červeného, protože nikdy nevyzraje do vysokých cukrů. Červené jsem z toho vyrobil taky, ale už se vypilo. Většina materiálu šla ale na rosé. Nenechal jsem pomleté hrozny na slupkách dlouho, takže barva je lehčí, a protože měla vylisovaná šťáva poměrně štiplavou kyselinu, rozhodl jsem se ve víně nechat nějaký ten gram zbytkového cukru na chuť a tím ponížit alkohol.
Vzniklo z toho typické moravské roséčko. Spíše šťávička na odpoledne strávené na zahradě sekáním trávy.
Recept
1) Vezmi litrový džbán.
2) Vysyp ho až po okraj ledem.
3) Zalej sedmičkou Morávky rosé.
4) Vhoď 3 lístky máty.
5) Posekej zahradu a u toho džbán vypij. Uvidíš, že tě ta práce bude i bavit.